måndag 28 februari 2011

Tortilla- spansk omelett

Här är ännu en rätt som passar att göra på hem- och konsumentkunskapen. Den kan passa att göra när man jobbar med mat från olika länder till exempel. Ingredienserna är ganska billiga och det är ju bra! Tortilla passar bra att servera tillsammans med en tomatallad och svarta oliver.

Tortilla 

4 portioner

0,5 kg potatis
6 ägg
2 gula lökar
olivolja
salt
svartpeppar


1. Skala och skär löken och potatisen i tunna skivor. Stek i stekpanna med olivolja och tillsätt salt.
2. Lägg ner potatisen och löken i en skål. Vispa upp äggen och blanda ordentligt med potatisen och löken. Häll olivolja i en panna och rör i potatisblandningen. Stek på svag värme. 
3. När allt börjar få färg (efter cirka 4 minuter) vänds tortillan. Glöm inte att tillsätta mer olivolja innan du släpper ner den igen. En tallrik underlättar vändningen.


Tomatsallad

4 portioner

4 väl mogna tomater
1 röd lök
2 msk olivolja
1 msk vinäger
salt
svartpeppar, grovmalen



1. Skiva tomater och lök.
2. Blanda olivolja och vinäger till en vinägrett.
3. Varva tomaterna och löken i en skål.
4. Häll över vinägretten.
5. Krydda med salt och peppar.
6. Låt gärna salladen stå en stund så att löken mjuknar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar