lördag 21 januari 2012

LPP Mat och hälsa åk.7

Hem- och konsumentkunskap
Kyrkskolan
Årskurs 7
Lärare: Anna Runkvist

Pedagogisk planering
Hem- och konsumentkunskap, åk 7
Arbetsområde: Mat och hälsa


Genom undervisningen ska eleverna få möjlighet att utveckla medvetenhet om vilka konsekvenser valen i hushållet får för hälsa och välbefinnande.

Genom undervisningen i ämnet hem-och konsumentkunskap ska eleverna  ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att planera och tillaga mat och måltider för olika situationer och sammanhang.
(Lgr 11, kursplan Hem- och konsumentkunskap)

Centralt innehåll:
• Bakning och matlagning och olika metoder för detta. Hur valet av metod påverkar         arbetsprocessen och resultatet.
• Planering och organisering av arbetet vid matlagning och andra uppgifter i hemmet.
• Redskap och teknisk utrustning som kan användas vid bakning och matlagning och hur dessa används på ett funktionellt och säkert sätt.
• Hygien och rengöring vid hantering, tillagning och förvaring av livsmedel.
• Individuella behov av energi och näring, till exempel vid idrottande, samt hur måltider kan komponeras efter olika behov.
• Hur man kan arrangera måltider och måltidens betydelse för gemenskap och välbefinnande

Mål:
Du ska få kunskap om hur man äter hälsosamt och hur man kan planera sina måltider med hjälp av tallriksmodellen, kostcirkeln, måltidspusslet och nyckelhålet. Du ska få kunskap om vilka näringsämnen som vi behöver och vad energi är.

Arbetssätt och uppgifter:
Undervisningen kommer att genomföras som genomgångar och som arbete i grupp med planering av måltider och praktiska uppgifter i köket. Du kommer också att göra ett individuellt skriftligt arbete om mat och hälsa.

Bedömning:
Hur du planerar och tillagar måltider.
Hur du använder metoder, livsmedel och utrustning.
Hur du motiverar dina val med hänsyn till hälsa.
Hur du bedömer arbetsprocessen och resultatet.
Hur du resonerar runt varierade och balanserade måltider och hur de kan sättas samman.

Planering:
Lektion 1: Introduktion till hem- och konsumentkunskap
Lektion 2: Genomgång: Mat och hälsa. Planera frukost.
Lektion 3: Tillaga och presentera frukosten i grupp. Planera lunch.
Lektion 4: Tillaga och presentera lunchen i grupp. Inlämning av Mat och hälsa arbetet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar